Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest integralną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kapusta kiszoną – dlaczego należy jeść? Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne składowanie…

Więcej

Gotowanie pod okiem mistrza kuchni – o warsztatach kulinarnych

Gotowanie pod okiem mistrza kuchni – o warsztatach kulinarnych

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to znakomita droga do zdobycia nowych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, poznanie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników najrozmaitszych receptur. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj sekrety technik gotowania Umiejętności gotowania nie nabywa się od razu – prawdziwy mistrz potrzebuje czasu, żeby nauczyć się skomplikowanych przepisów i poszerzać swoje kwalifikacje. Jeśli chcesz podążać śladami najlepszych, zapisz się na warsztaty kulinarne i skorzystaj z…

Więcej

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański przysmak, rzadko wykorzystywany w innych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w całej Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji. Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe produkty na naszym stole Historycy potwierdzają, iż metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w soli, w roztworze octu bądź w solance, wykorzystywana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące…

Więcej

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą podajemy na ogół podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw. Barszcz czerwony – zupa uniwersalna Zdawałoby się, że barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącym…

Więcej

Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?

Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które są najsmaczniejsze. Czy awokado jest kaloryczne? Ze względu na swoją tłustą konsystencję, awokado nazywane jest owocem maślanym. W 100 g posiada 221 kcal. To sporo. Nawet banan, uznawany za bardzo kaloryczny owoc, posiada 95 kcal w 100 g. Mimo to awokado warto jeść regularnie. Jest…

Więcej

Co to jest żywność ekologiczna?

Co to jest żywność ekologiczna?

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w XX w., wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Lecz razem z dojrzewającą świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wykonanych z żywności ekologicznej. Czym cechuje się żywność eko? Żeby konkretny produkt dostępny w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko i…

Więcej

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee. Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee? Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany na zimno. Wywodzi się z Korei. Jego stworzenie przypisuje się właścicielowi kawiarni HonKee, natomiast nazwę – jednemu z koreańskich aktorów,…

Więcej

Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego właściwego funkcjonowania. Jakie składniki ma w…

Więcej

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W sałatce, na kanapce, w zupie bądź jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe. Ogórki kwaszone – kup gotowe bądź zrób je sam Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków lub beczek z drewna, w których surowe ogórki…

Więcej

Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się też ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie…

Więcej
1 2