Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Chcesz zamówić sól kłodawską niejodowaną? Powinieneś odwiedzić ten adres

Sól to substancja konieczna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu warto wykorzystywać je w gastronomii?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (do 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, selen czy wapń, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i cynku

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy żelaza, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]