Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to także doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Czemu trzeba spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody żołądka. Wzmacniają one też apetyt i stanowią ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]