Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański przysmak, rzadko wykorzystywany w innych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w całej Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe produkty na naszym stole

Historycy potwierdzają, iż metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w soli, w roztworze octu bądź w solance, wykorzystywana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to najlepsza metoda, by przedłużyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego wynikła tradycja produkowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Mają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego też marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z kukurydzy bądź pulpy ziemniaczanej.

W innych krajach kwaszonki smakują odmiennie

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem hamburgerów, kanapek oraz hot-dogów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. czosnek, botwinkę, jak również owoce (np. truskawki).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem bądź znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek przygotowany według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]