Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Zobacz, gdzie kupić ogórki kiszone w worku.

W sałatce, na kanapce, w zupie bądź jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe.

Ogórki kwaszone – kup gotowe bądź zrób je sam

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków lub beczek z drewna, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się solanką i zostawia się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, lecz walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi przyprawami, między innymi liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy bądź cząstkami ostrej papryki. Naturalnie nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, by samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię lub piwnicę, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w workach foliowych czy też w pojemnikach z uchem, które bez problemu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i minerały zawierają ogórki kiszone?

Od stuleci wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż wraz z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając tym samym procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i D, a także niemało składników odżywczych koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, potas czy cynk. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaskowate smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kiszenia składniki odżywcze przechodzą po części do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]