Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Odwiedź ten adres.
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się też ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaskowaty, ale bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także rozmaite minerały, jak m.in. potas, żelazo i wapń. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednakże powinnyśmy wypijać go regularnie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – wystarczy wypijać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Atuty soku z kwaszonych buraków
Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację, a jednocześnie zapobiega zatwardzeniom. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.
Jeżeli nie masz czasu, by przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że soki tego rodzaju należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]