Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Potrzebujesz kiszonej kapusty? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest integralną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – dlaczego należy jeść?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne składowanie pokarmów. Drobniutko posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest wiele substancji, które są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B6, B2). Ponadto, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, fosforu i wapnia. Zarazem to żywność nie posiadająca wielu kalorii, wobec tego rekomenduje się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie byłoby ich bez kapusty kwaszonej

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też artykuł, który idealnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Właściwie każdy kucharz posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz wielkich pojemniczkach bez trudu kupić można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]