Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Znajdź barszcz czerwony na zakwasie na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą podajemy na ogół podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw.

Barszcz czerwony – zupa uniwersalna

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaśny aromat sprawia, iż idealnie stapia się on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z kapustą, grzybami czy też mięsem, pozostali przedkładają kartofle, plastry kiełbasy oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, ale również wyborna przekąska albo ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego krokiecika z grzybami czy drożdżówki z mięsnym farszem.

Warto podkreślić, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, a także dużo żelaza, przez co zaleca się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj sam bądź kup

Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz używa swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalny słodkawy smak buraka, pozostali kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotować samemu, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około 7 dni. Jeśli jednak nagle dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo online.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]